Obveznosti odvetnikov, odvetniških družb po ZVOP-1

Spoštovane odvetnice in odvetniki,

Upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije je na seji dne 28.11.2006 obravnaval vprašanje, ali so tudi odvetniki in odvetniške družbe upravljalci

osebnih podatkov v smislu Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1, Ur. l. RS, št. 86/04 in 113/05) in kot taki zavezani posredovati podatke o

zbirkah osebnih podatkov Informacijskemu pooblaščencu, pri čemer je bilo ugotovljeno, da spadajo v kategorijo zavezancev.

Po zakonu o varstvu osebnih podatkov so vsi upravljavci osebnih podatkov dolžni posredovati podatke, določene v prvemu odstavku 26. člena pod točkami 1., 2., 4., 5., 6., 9., 10., 11., 12. in 13. državnemu nadzornemu organu za varstvo osebnih podatkov (tj. Informacijskemu pooblaščencu) najmanj 15 dni pred vzpostavitvijo zbirke osebnih podatkov ali pred vnosom nove vrste osebnih podatkov.

Upravljavec osebnih podatkov je v 6. točki 6. člena ZVOP-1 opredeljen kot vsaka fizična ali pravna oseba ali druga oseba javnega ali zasebnega sektorja, ki sama ali skupaj z drugimi določa namene in sredstva obdelave osebnih podatkov oziroma oseba, določena z zakonom, ki določa tudi namene in sredstva obdelave.

Pri tem še posebej poudarjamo, da v primeru, da gre za zbirko osebnih podatkov strank, ne gre za kršenje tajnosti po Zakonu o odvetništvu, saj se Informacijskemu pooblaščencu ne posreduje nobenih konkretnih osebnih podatkov (konkretnih imen, priimkov, narave zadev…), temveč le podatke o zbirki osebnih podatkov (katere vrste osebnih podatkov se zbirajo, namen zbiranja itd…).

Glede zbirke osebnih podatkov o zaposlenih pa bo za odvetnike in odvetniške družbe pogosto prišel v poštev 3. odstavek 27. člena ZVOP-1, ki določa pomembno izjemo od obveznosti in sicer: podatkov iz prvega odstavka tega člena ni potrebno posredovati tistemu upravljavcu osebnih podatkov, ki nima več kot 20 oseb zaposlenih za nedoločen čas, o tistih zbirkah osebnih podatkov, ki jih o svojih zaposlenih vodi v skladu z zakonom, ki določa zbirke osebnih podatkov na področju dela. V tem primeru mora le vsaki osebi zagotoviti informacije iz 26. člena ZVOP-1.

Za vse tiste, ki zbirk ne registrirajo skladno z ZVOP-1, so predvidene tudi sankcije in sicer za primer, da ne ravnajo v skladu s prvim odstavkom 27. člena ZVOP-1 z globo od 1.000.000,00 do 3.000.000,00 SIT za prekršek, če ne posreduje podatkov za potrebe registra zbirk osebnih podatkov po 27. členu (12 točka 1. odstavka 91. člena ZVOP-1). Z globo od 200.000,00 do 500.000,00 SIT se kaznuje za tak prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe (2. odstavek 91. člena ZVOP-1).

Zato, vam v pomoč pri izpolnjevanju obveznosti po ZVOP-1, objavljamo informacije o vaših obveznostih z navodili, vzorec pravilnika o zavarovanju osebnih podatkov in vzorce kataloga zbirk osebnih podatkov, ki ga prijavite preko elektronskega obrazca Informacijskemu pooblaščencu.

Obveznosti odvetnikov in odvetniških družb z navodili

Vzorec kataloga zbirk podatkov

Vzorec pravilnika o zavarovanju osebnih podatkov

Scroll to Top